10. Sınıf Öğrencilerimize Alan Seçimi Semineri

10. Sınıfa giden öğrencilerimize yönelik doğru alan seçmeleri için okul rehber öğretmenimiz Ahmet FATSAL tarafından 12.04.21 tarihinde bilgilendirme semineri yapıldı.

NOT!!! : 10. Sınıf Öğrencilerimizin duyurular kısmında yer alan alan seçimi formunu en kısa sürede doldurmaları gerekmektedir.

19.04.2021 279

Lisede doğru alan seçimi nasıl yapılır?

İlk adımda, çevrendeki tüm konuşmaları bir kenara bırakarak iç sesini dinlemelisin. "Herkes sayısalcıydı ben de sayısalcı oldum.", "Sözel bölümler işsiz kalıyormuş sözeli seçmedim." tarzı genellemeler pek doğru değil. Eğer gerçekten ilgin ve yeteneğin olan bir alan varsa, sınava yüksek motivasyonlu hazırlanırsın ve güzel bir başarı elde edebilirsin.

Şimdi, alanların YKS testlerindeki ağırlıkları ve hangi bölümün hangi alandan aldığını birlikte detaylı inceleyelim. Çalışmaktan daha çok hoşlandığın dersler, kendini yakın gördüğün bölümler bu anlamda bir ipucu verecektir.

Sayısal Alan Dersleri

YKS 2020 Kılavuzundan alınan bilgilere göre, Sayısal puan türüne etki eden testler, ağırlıkları ve sayısal dersler şu şekilde:

• AYT Matematik: %30
  • AYT Fizik: %10
  • AYT Kimya: %10
  • AYT Biyoloji: %10

Sağlık bilimleri, mühendislik bölümleri, mimarlık fakültesi, bazı eğitim bilimleri ve temel bilim bölümleri Sayısal puanı ile alıyor.

Eşit Ağırlık Dersleri

TM puan türüne etki eden eşit ağırlık dersleri şu şekilde:

• Sosyal Bilimler (Tarih – Coğrafya – Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi – Felsefe)
  • Matematik
  • Fen Bilimleri (Fizik – Kimya Biyoloji)
  • Türk Dili ve Edebiyatı

Bu derslerin, TYT ve AYT'deki yüzdesel dağılımları ise aağıdaki gibi:

• AYT Matematik: %30
  • AYT Türk Dili ve Edebiyatı: %18
  • AYT Tarih – 1: %7
  • AYT Coğrafya – 1: %5

Hukuk, İktisadi ve İdari Bilimler, bazı Temel Bilimler ve Eğitim Fakültesi bölümleri Eşit Ağırlık puanı ile öğrenci alıyor.

Sözel Dersleri

Sözel puan türüne etki eden testler, ağırlıkları ve sözel bölüm dersleri şu şekilde:

• AYT Türk Dili ve Edebiyatı: %18
  • AYT Tarih – 1: %7
  • AYT Coğrafya – 1: %5
  • AYT Tarih – 2: %8
  • AYT Coğrafya – 2: %8
  • AYT Felsefe Grubu: %9
  • AYT Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi / İlave Felsefe Grubu: %5

İletişim, Medya, Güzel Sanatlar, Turizm, bazı Fen – Edebiyat ve Eğitim Fakültesi bölümleri sözel puan ile öğrenci alıyor.

Dil Dersleri

• YDT: %60

Dil – Edebiyat bölümleri ve bazı Eğitim Fakültesi bölümleri Dil puanı ile öğrenci alıyor.

Alan seçimi sonrasında düzenli ve verimli bir çalışma seni bekliyor!

Her puan türündeki testlerin ağırlıkları, ilgili bölümler, ders çalışma stratejilerini seçerek, kendine en yakın hissettiğin alandan sınava hazırlanabilirsin!

19-04-202119-04-202119-04-202119-04-2021